Utfodring för små & medelstora vuxna hundar

Inte alla små och medelstora hundar har samma foderbehov. Att ge din hund ett speciellt foder för dess storlek och aktivitetsnivå är det lättaste sättet att vara säker på att han får en komplett och balanserad kost. En näringstät ingredienslista ser till att din hund tar upp alla essentiella näringsämnen. Eftersom en liten hund har en liten magsäck krävs det små portioner och att det då innehåller allt han behöver i den lilla portionen. Var varsam med kosttillskott som CBD för hundar (https://cbdolja.nu/cbd-för-djur/) och andra flugor, utan välj de metoder som testats och fungerat under flera decennier för att säkerställa så att just din hund mår så bra som möjligt.

Speciella behov

Har din hund blivit kastrerad eller steriliserad? Får din hund inte tillräckligt med motion? Är din hund dräktig? Speciella behov som dessa påverkar din hunds naturliga krav. Mindre aktiva hundar eller hundar som har blivit kastrerade eller steriliserade kan ha en fallenhet att öka i vikt. Att kontrollera din hunds vikt är ett viktigt steg mot att behålla din hunds hälsa, som mot t.ex. diabetes eller ledproblem. Om du använder lightfoder kolla efter dessa saker:

  • En reducerad fettnivå som ändå ger de essentiella fördelarna för hud och päls.
  • L-karnitin, en viktig del som hjälper till att bränna fett och bygga muskler under en viktnedgång.
  • Speciella kolhydratsblandningar som underhåller energin.
  • Vitaminrik fiskolja för övergripande hälsa.

Dräktiga tikar har en speciellt ökat behov av näring. Komplett och balanserat valpfoder ger dräktiga och digivande tikar de extra som de behöver.

Välja foder

Små vuxna hundar behöver ett foder som erbjuder en komplett ingredienslista med essentiella ingredienser för hälsan och livskvaliteten:

  • Vitaminrik fiskolja för en hälsosam hud och en skinande päls.
  • Essentiella vitaminer och mineraler för att supporta immunförsvaret och underhåller en god hälsa.
  • Högkvalitativa animaliskt baserade källor för att supporta musklerna.
  • En fiberblandning för att underhålla maghälsan, stödjer din hunds förmåga att absorbera näring och reducera avföringsmängden.
  • Speciell kolhydratsblandning med hälsosam säd för att underhålla energi.

Dessa ingredienser är en del av nyckeln i ett bra foder. Titta efter dem i både torrfoder och blötmat när du väljer fodersort.

Att byta till ett seniorfoder

Till skillnad från stora hundar som ska gå över till ett maturefoder vid 5 år, är de små eller medelstora hundarna yngre i kroppen längre. Man räknar att de kan äta ett vanligt vuxenfoder tills de är 7 år. Faktiskt kan små hundar leva längre och trots det inte ha några åldersrelaterade sjukdomar som ofta stora hundar har. Det är ändå viktigt att byta foder så att du kan förbereda hundens kropp på att bli gammal så att den håller sig i god hälsa och har ett fortsatt aktivt liv.

Utfodringsbehov för dräktiga och digivande hundar

Små och stora hundar

Ändrade näringsbehov

Dräktighet och digivning är inte bara en ändring i hundens kropp utan också en ändring för hundens livsstil. Därför är det viktigt att lägga stor vikt vid att hon utfodras rätt genom hela processen.

Innan parning: Planering är viktigt

Om du planerar att avla på din tik är det viktigt att fastställa hennes kroppskondition. En underviktig hund har ofta svårt att äta tillräckligt mycket mat för att hon och hennes valpar ska få tillräckligt mycket näring. Överviktiga hundar kan uppleva en onormal eller svår födsel p.g.a. för stora valpar.

Att utfodra med en komplett och balanserad kost med en mängd som supportrar en hälsosam vikt och kroppskondition innan födsel hjälper tiken att underhålla sin hälsa och även sina valpars hälsa genom hela dräktigheten och digivningen.

Dräktighet

Dräktighetstiden för en tik är 9 veckor. De ökar i lite i vikt de första sex veckorna och sedan mycket snabbare. Deras energibehov visas i hur de ökar i vikt. Dräktiga tikar behöver 25-50% mer än deras normala underhåll i slutet av dräktigheten, eftersom de knappt ökar i vikt de första sex veckorna.

Digivning

Tikarna tappar vikt när de har fött. Trots detta kan deras näringsbehov vara 2 till 3 gånger så högt som deras normala underhåll, beroende på valparnas storlek, för att producera mjölk som stödjer tillväxten och att ge föda åt valparna. Det är även viktigt med vatten för att stödja mjölkproduktionen. Utan att öka mängden av foder per måltid är det bättre att erbjuda tiken samma storlek på portionen flera gånger om dagen. Ett alternativ är fri tillgång av torrfoder, detta är dock inte lika säkert eftersom du inte kan se att din tik äter det hon behöver.

Avvänjning

Fem veckor efter födsel visar många valpar intresse av moderns foder. Gradvis vill valparna äta mer fast föda och dia mindre. I samma tidpunkt kommer tiken att reducera mjölkvolymen samt behöva äta mindre. De flesta valpar är avvanda när de är åtta veckor gamla. Nu är tiken oftast tillbaka i sitt vanliga underhållsbehov och kan äta sin vanliga mängd innan hon blev dräktig.

Foder för dräktiga tikar

Det bästa du kan ge din hund under dräktigheten är ett näringstätt foder med hög kvalitet. Valpfoder rekommenderas vanligen för dräktiga och digivande tikar, däremot ska tiken aldrig äta valpfoder för stora hundar då de inte innehåller tillräckligt med energi och mineraler.