Halsband för husdjur

Alla husdjur såsom hund och katt behöver olika accessoarer såsom halsband, koppel och de finns i flera olika varianter. Ett halsband kan ha flera olika funktioner, och verka avlastande på djuret, till exempel en sele till kanin, eller en arbetssele till en hund. Ett halsband kan också vara av senaste mode och vara en personlig accessoar till husdjuret. Det finns olika saker att tänka på och här följer några tips och råd som kan vara bra att läsa innan man bestämmer sig. Några olika accessoarer som finns är:

  • Halsband i läder eller kanvas
  • Halsband med dekoration
  • Koppel
  • Benberlocker
  • Hjärtberlocker
  • Namnberlocker
  • Säkerhetshalsband
  • Kedja/halvstryp
  • Namntuber
  • Selar till kaniner

Hund- och katthalsband

Ett halsband i läder är snyggt och klassiskt och tål en hel del slitage, en hund kan ha ett bra läderhalsband hela livet ut. Ett läderhalsband har ofta en D-ring där man kan fästa kopplet. Läder är vanligast till hundar men kan också användas till katter. Halsbandet kan ha olika bredd och det är viktigt att välja en bredd som är bekväm för hunden. För mycket bredd till en liten hund kan skära in i huden och bli obekväm. En större hund kan behöva bredden för att avlasta trycket när hunden drar, vilket är viktigt för att hunden inte ska drabbas av några skador. Om man har sin hund utomhus i koppel kan ett alternativ vara att installera en hundgrind för att minska tiden som hunden spenderar i koppel. Detta kan också ge en lite sinnesro om man exempelvis sitter framför datorn och spelar på online casino och saknar tiden att springa efter hunden när den stökar. Alternativt om man tittar på film eller has gäster över.

Hundhalsband kan ha olika dekorationer som passar ditt husdjur, såsom nitar i olika former, bildtryck, läderapplikationer, strass-stenar och berlocker med namn eller andra dekorativa element. Som alternativ till läder finns canvas och nylon, som är motståndskraftigt mot väder och vind.

Strypkoppel

Ett strypkoppel är en kedja som löper genom egen ring, och blir mindre ju mer hunden drar. Det bör användas med försiktighet och är vanligt till större hundar. Ett halvstryp är ett halsband som har till största delen en fast del i läder eller annat material, och en kedja som löper en liten bit och minskar i diameter då hunden drar. Det är ett snällare alternativ till strypkoppel, och är bra till hundar som är lite mindre.

Säkerhetshalsband

Ett särskilt halsband som är vanligt till katter är säkerhetshalsband, som har ett spänne som går upp om katten skulle fastna i något, vilket inte är ovanligt för katter som går lösa utomhus. Säkerhetshalsband är verkligen att rekommendera till utekatter, eftersom de ofta kan fastna t.ex i ett trasigt staket eller något annat och skada sig allvarligt.

Namntuber och berlocker

Katter sliter väldigt ofta på sina halsband, och allt som skrivs på insidan som namn och telefonnummer till ägaren, slits snabbt bort. Då kan man istället använda en namntub, som är en liten metalltub som går att skruva isär. Inuti tuben lägger man en liten lapp med kattens namn och telefonnummer. Man kan också fästa söta berlocker, till exempel en graverad namnskylt eller ett gulligt hundben, eller ett fint smycke till ditt husdjur med glittrig sten.